Alle landelijke radio's zullen de stap moeten zetten van analoog (FM) naar digitaal (DAB+). Dat staat in het toekomstplan van mediaminister Sven Gatz (Open VLD). De lokale radio's zullen op de FM-band blijven, maar krijgen meer ademruimte.
De FM-band zit vol. De digitalisering van het medialandschap is niet meer tegen te houden. Met die twee argumenten wil Sven Gatz het Vlaamse radiolandschap radicaal laten omschakelen. Hij zet in op digitale radio, niet via de kabel of via het internet, wel via digitale zendfrequenties. DAB, dus. Of liever: DAB +, een sterk verbeterde versie van die digitale zendtechnologie.
Gratis
De reden: het is de meest democratische optie. Alleen via DAB+ kun je gratis naar digitale radio luisteren.
Voor kabel en internet heb je altijd abonnementskosten, voor DAB+ heb je alleen de eenmalige (lage) kost van het toestel. Haast alle automerken kunnen nu ook al DAB+-autoradio's monteren, maar doen dat nog niet in landen waar er geen vraag naar is.
Analoge FM-radio moet verdwijnen
In principe biedt DAB+ de mogelijkheid om meer radiozenders met landelijke dekking te laten uitzenden dan de FM-band.
Op FM zijn er nu drie landelijke radio-omroepen actief (de vijf VRT-zenders, Medialaan met Q-Music en Joe FM, en Corelio/Concentra met Nostalgie). Momenteel zendt alleen de VRT landelijk via DAB uit, Q-music en Joe zitten alleen op de FM-band.
Op DAB+ zou er ruimte moeten zijn voor nog een vierde radio-omroep met landelijke dekking (SBS, het bedrijf achter tv-zenders Vier en Vijf, zou daar kandidaat voor zijn), maar de technische haalbaarheid daarvan wordt nog verder onderzocht.
Wanneer de analoge 'switch off' zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee DAB+ terrein wint, maar er wordt gemikt op 2022-2023.
Nog vier jaar
In afwachting krijgen de drie landelijke private radio's (Nostalgie, Joe FM en Q Music) - die nu nog niet digitaal uitzenden - een verlenging van hun FM-vergunning met vier jaar. "Ze moeten zich in die tijd voorbereiden op een digitale toekomst", klinkt het.
Om iedereen vlot de stap naar digitale radio te laten zetten, start Gatz overleg met de elektrobedrijven en de autosector.
Nieuwe erkenningsronde
Voor de lokale radio's komt er wel een nieuwe erkenningsronde. Zij blijven op de FM-band. Maar de frequenties van de lokale zenders zullen wel in frequentiepakketjes gebundeld worden. Dat moet een bredere dekking en een groter bereik opleveren.
Verder moet er een einde komen aan het fenomeen van de ketenradio's. Denk bijvoorbeeld aan TOPradio, Family of Club FM.
Dat zijn radio's die gegroeid zijn door het opkopen van lokale frequenties. Bedoeling is dat er een alternatief komt via zogenaamde commerciële netwerkradio's. Bedoeling is een viertal van dergelijke netwerkradio's te vergunnen. Zij zouden eerst semi-landelijke dekking krijgen en nadien ook de overstap maken naar digitaal.
Uit recent onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat slechts 26 procent van de personen van twaalf jaar en ouder wel eens van dab+ gehoord heeft. Slechts zes procent van de ondervraagden had een dab+-apparaat in huis.
(vrm/mediaminister Sven Gatz/Belga)
Foto : de legendarische radiomanager en dj Peter Degroot uit Herentals (Kick FM, Studio Halo, ThalsFM) / archief NNieuws. Later meer.